Новини

Пазарът на имоти през 2022 г.

Очаква се банковата политика в областта на ипотечното кредитиране също да запази добри условия, въпреки слуховете за повишаване на лихвения процент.

В последно време се забелязва лек спад на купувачите с ипотеки. Ако тази тенденция продължи, темпът на ръст на цените може да намалее. Тук от значение е и как ще реагират банките по повод лихвите по ипотечните кредити, посочват от имотната агенция.

Заради войната в Украйна в края на февруари за кратко се забеляза леко объркване и притеснение на жилищния пазар, но към този момент се наблюдава обичайната активност. Отбелязва се раздвижване при наемите в големите градове и по Черноморието заради притока на бежанци.

Постоянно покачващите се цени на работните материали и работната ръка, определящи донякъде и рязкото поскъпване на имотите, не променят интереса към покупка на ново жилище. Тази активност се обяснява с желанието на хората да инвестират средствата си в нещо сигурно, а именно недвижим имот, особено при настъпилата инфлация.

Очаква се цените на жилищата да забавят ръста си, но е малко вероятно да тръгнат надолу. В сравнение с миналата година, по това време цените на някои имоти в София са нараснали с до 40%. В повечето квартали на София вече е много трудно да се намери двустаен апартамент на цена под 100 000 евро.

Жилищни имоти

По предварителни данни през януари 2022 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.7% под равнището от предходния месец. През януари 2022 г., в сравнение със същия месец на 2021 г., календарно изгладеният индекс на строителната продукция се увеличава с 2.2%.

И през първите три месеца от новата година броят на сделките с имоти, отчетени в Агенцията по вписванията, продължава да расте. Това се забелязва не само в столицата, но и в морските ни градове Варна и Бургас. Единствено в Пловдив се забелязва лек спад, но и там като цяло нивото остава високо – вписани са 3534 сделки спрямо 3644 през същия период на миналата година.

През първото тримесечие на годината в София са вписани 7268 сделки, което е ръст с 8.7% спрямо същия период на миналата година, когато вписаните сделки са 6683. Това е най-високият скок на сделките в столицата от 2008 г. до момента.

Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през първото тримесечие на 2022 г. е 48 875 спрямо 44 113 за същия период на миналата година, което е ръст с 10.7%.

Голям дял във вписаните сделки заемат имоти, чието строителство е започнало в предходните години, но сградите сега биват въведени в експлоатация и сделката се отразява към този момент в Агенцията по вписванията.

Търсене

И през началото на 2022 г. се запазва тенденцията търсенето да надвишава предлагането. Най-търсени през това тримесечие, както и през предишното, са тристайните апартаменти, следвани от двустайните жилища. Запазва се тенденцията за интерес към покупка на имот „на зелено“ поради добрите ценови условия и разсрочените, гъвкави схеми на плащане.

По данни на dгенцията сделките за двустайни апартаменти се случват на нива от 85 000 до 125 000 евро, като цената може да варира в зависимост от състоянието на имота и от това дали има включено паркомясто. 

Сделките с тристайни апартаменти се случват на нива от 120 000 до 180 000 евро, като този диапазон може да бъде и много по-голям отново поради фактори, като състояние на имота, район, включено паркомясто и т.н.

Най-силно е търсенето в кварталите Малинова долина, Лозенец, Хиподрума, Красно село, Център. Засилен интерес се наблюдава към кварталите Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 2, Люлин 8 и Люлин 9. 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *